Revista de business Urbbus – Oradea

Mediere și suport între pacienți și medici

Mediere și suport între pacienți și medici

Victimele cazurilor de Malpraxis au unde să se adreseze, Colegiul Pacienților lansează serviciul de suport și mediere între pacienți și medici, în caz de malpraxis.

Azi, 25 Iulie, ora 10 la sediul Consiliului de Mediere din str. Şos. Nicolae Titulescu nr. 88B, sector 1, Bucureşti a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Colegiul Pacienților și Consiliul de Mediere pentru soluționarea  litigiilor dintre pacienți și cadrele medicale sau instituțiile medicale, soluționare ce se va realiza prin intermediul procedurii de mediere.
“De azi, pacientii care vor să sesizeze un caz de Malpraxis au unde să se adreseze. Colegiul Pacienților lansează serviciul de suport și mediere între pacienți și medici, pentru cazurile de malpraxis, aceștia putând solicita acest serviciu folosind portalul de pe site-ul www.colegiulpacientilor.org/malpraxis“ a declarat Angela Perneș, directorul executive al Colegiului Pacienților.
Sesizările primite prin portal vor primi un răspuns în maxim 5 zile lucrătoare. Pacienții vor fi contactați de reprezentanți ai Colegiului Pacienților sau Corpului Mediatorilor, după caz, astfel încât să rezolvăm situația cât mai repede.
“Malpraxis-ul medical este foarte stigmatizat în România și acest fapt crează stări confictuale inutile între medici, pacienți și unitățile medicale. Prin acest demers vrem să contribuim la normalizarea situației prin focusarea pe rezolvarea cazurilor în mod amiabil astfel încât să dezamorsăm stările conflictuale și de revoltă ale pacienților față de corpul medical și furnizorii de servicii medicale.” a declarat dl. Sas Cristian președintele asociației.

Mai multe informații la tel: 0722172300

Despre COLEGIUL PACIENȚILOR

Una dintre cele mai mari asociații de pacienți cu peste 5000 de membri, fondată în anul 2015, care și-a propus să identifice și să monitorizeze rezolvarea de către instituțiile abilitate a problemelor cu care se confruntă cetățenii în accesarea serviciilor medicale și a beneficiilor legate de sănătate. Contribuim activ cu propuneri și soluții alternative la politicile de sănătate publică. Puteți afla mai multe despre noi accesând site-ul www.colegiulpacientilor.org  sau  www.facebook.com/colegiulpacientilor.

Despre Consiliul de Mediere
Consiliul de Mediere, este organism autonom cu personalitate juridică, de interes public, cu sediul în municipiul Bucureşti. Consiliul de Mediere se organizează şi funcţionează potrivit prevederilor Legii 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, republicată, precum şi ale regulamentului său de organizare şi funcţionare. Profesia de mediator este organizată şi funcţionează în baza principiului autonomiei, în limitele competenţelor prevăzute de Legea 192/2006 precum şi in baza Statutului Profesiei de Mediator. Totalitatea mediatorilor autorizaţi din România formează Corpul Profesional al Mediatorilor din România (C.P.M.R). www.cmediere.ro

Taxarea urgentă a produselor cu zahăr!

Taxarea urgentă a produselor cu zahăr!

Un studiu recent arată ca peste 20% din români au probleme cu obezitatea, majoritari la acest capitol fiind bărbații, iar la obezitate infantilă România ocupă locul 2 în Europa. 11 % din populație suferă de diabet, toate aceste cifre fiind în creștere.

Medicii atrag atenția la cauzele majore, una din cele mai importante fiind consumul de sucuri bogate în zahar.

Asociația Colegiul Pacienților vine cu o soluție pentru reducerea cazurilor de obezitate și diabet și cere Guvernului taxarea urgentă a produselor cu conținut mare de zahăr!

O taxă pe zahăr a fost implementată pentru prima dată în Norvegia în anul 1922, iar mai apoi în Danemarca în anii 1930, dar abolită în 2013 pentru motivul creării de noi locuri de muncă.

Alte țări ca și: Iralanda, Marea Britanie, Franța, Mexic, Africa de Sud, Ungaria și câteva state din SUA au implementat această taxă, fiecare având rezultate diferite.

Jurnalul “PLoS Medicine” a publicat un studiu în care sugerează că o taxa de 10% pe sucurile cu zahăr adăugat poate preveni 189 000 cazuri noi de diabet tip 2, 20 400 atacuri de cord și 18 900 morti, între adulți cu vârsta cuprinsă între 35 și 94 de ani, asta pe perioada a 10 ani de zile. Deasemenea doar din reducerea cazurilor de diabet ar fi “salvați” 983 milioane de dolari.

Companiile care produc aceste produse critică soluția găsită, pe motiv că în urma ei, multe locuri de muncă se vor pierde, iar dovezile ca ar da rezultatele dorite sunt limitate.

Ca urmare a implementării acestei legi, prea puțini producători au redus adaosul zaharului, în schimb prețurile produselor au crescut considerabil.

Norvegia este una din țările în care această taxă a fost aplicată doar ca să adauge sume considerabile la bugetul statului, iar Ungaria, dimpotrivă, are unele din cele mai bune rezultate, cumpărarea de băuturi carbogazoase fiind redusă cu 20%.

Colegiul Pacientilor consideră că prin această initiativă poate fi adus un venit în plus Ministerului Sănătății: “Credem că o astfel de abordare poate aduce un plus semnificativ de resurse la bugetul Ministerului Sănătății în beneficiul pacienților, respectiv o reducere a consumului acestor produse nesănatoase, responsabile de apariția unor boli.

Implicarea noastră ca parte civilă poate aduce beneficii privind finantarea sistemului de sanătate din România, precum și stoparea accesului la alimente și băuturi cu adaos ridicat de zahăr”.

Tinctură împotriva căderii părului

Tinctură împotriva căderii părului

Cu siguranță la un moment, în viață noastră fiecare se confruntă cu această problemă și anume căderea părului.

Acest fenomen preponderant la bărbați este de cele mai multe ori o pacoste. Bărbații se mândresc cu podoabă capilară de aceea unii petrec mult mai mult timp în față oglinzii decât o femeie. Acest fenomen poate fi un lucru normal începând cu o anumită vârstă, însă pierderea rapidă a părului poate fi o problemă foarte neplăcută. La unii această problemă se rezolvă de la șine, însă la alții este nevoie de un tratament. Tratamentele pot fi diverse de la loțiuni la tratamente cu apa termală. Se spune că omul pierde în medie 100 de fire în fiecare zi.

Principalii factori care cauzează acest fenomen numit căderea părului sunt următorii:

  1. Afecțiuni ale tiroidei. Poate fi vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide, afecțiune numită hipotiroidism, sau despre tiroidă hiperactiva, afecțiune numită hipertiroidism, consecințele sunt aceleași-căderea părului din cauza dezechilibrului hormonal. Hormonii contribuie la reglementarea funcțiilor din organism, inclusiv creșterea părului. Administrarea tratamentului corespunzător în cazul afecțiunilor tiroidiene menționate mai sus contribuie la controlarea căderii părului.
  2. Dereglarea hormonală. Schimbările și dereglările hormonale cauzează căderea temporară a părului; acestea pot fi cauzate de sarcină, naștere, întreruperea de sarcină (avort), administrarea de anticoncepționale, menopauză. Organismul are nevoie de cel puțin 3 luni pentru a se obișnui cu noile reglementări hormonale, timp în care dezechilibrul hormonal provoacă căderea părului, variații ale masei corporale, stres, oboseală, acnee etc.
  3. Stresul emoțional. Stresul fizic sau mental perturbă ciclul normal de creștere al părului; această situație apare după 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplăcut când foliculii părului intră în fază de telogen prematur, conducând la stoparea creșterii părului. Controlarea factorilor de stres restabilește creșterea normală a părului.

Însă toate aceste afecțiuni pot fi tratate, sau unele afecțiuni se rezolvă de la șine. Noi recomandăm produsul care a vindecat numereoase probleme precum mătreața, pelada, curăță părul de excesul de sebum. Produsul se numește TONIC CAPILAR, se găsește online la prețul de doar 25 de lei, 300ml. Produsul conține extract de frunze mesteacăn, frunze de nucă, rădăcina de brusture, urzică și ardei iute.

 

Articol scris pentru Apuseni Med

Conferință despre îngrijirea pre și post-operatorie a pacientului

Conferință despre îngrijirea pre și post-operatorie a pacientului

Spitalul Pelican a organizat la Hotel Ramada, în 16 iunie conferința: Ingrijirea pre si post-operatorie a pacientului. Importanta colaborarii medicilor de familie cu medicii specialisti pentru managementul pacientului pre si post-operator.

Au fost invitați peste 300 de medici și lucrul îmbucurător este că au participat peste 200, procentajul de participare fiind foarte mare, așadar. Temele abordate au fost prezentate de specialiști în domeniu trezind interesul participanților și oferind perspective pentru intervențiile viitoare.

Sindromul de apnee in somn de tip obstructiv. Metode de tratament de Dr.Mircea MATIAS, Dr. Mihai PANTOR

Dificultati de respiratie la copii. Adenoidita cronica. Tratament medicamentos, tratament chirurgical de Dr. Simona MANUIL

Neuroendoscopia in tratamentul chirurgical al herniei de disc lombare -rezultate la un an postoperator dupa microdiscectomie prin metoda ENDOSPINE de Dr. Dan CONSTANTINESCU

Retinopatia diabetica. Degenerescenta maculara, investigatii si tratament de Dr. Dana GUT

Evaluarea riscului cardiovascular perioperator in chirurgia noncardiaca de Dr. Laura DUMA

Metode de diagnostic (clinic si imagistic), monitorizare si ingrijire a nou-nascutului cu patologie- resuscitare neonatala, terapie respiratorie, nutritie parenterala totala de Dr. Camelia RUSU

Cancerul tiroidian de Dr. Alina Zdrehus

Tratamentul multimodal al litiazei reno-ureterale de Dr. Maghiar Teodor

Dispensarizarea pacientei cu preeclampsie de Dr. Liana ANTAL

Endometrioza – aspecte de actualitate de Dr. Anca HUNIADI

Histerescopia ca metoda de diagnostic si tratament de Dr.Zdrehus Razvan

Controlul natural in biologie de Dr.Alin SUTA

Fracturile soldului de Dr. Ovidiu Gogu CACUCI

Complicatile entorselor de genunchi de Dr. Marius Chirea

Periartrita Scapulo-Humerala de Dr. Sergiu DEJEU

Apendicectomia laparoscopică. Colecistectomia laparoscopica de Dr. Marius SFIRLEA

 

Curățenia de primăvară

Curățenia de primăvară

Există un timp pentru toate… un timp pentru a munci si unul pentru a te odihni; un timp pentru a semăna şi altul pentru a culege roadele.

Un timp în care să visezi şi altul în care să acţionezi. Există inclusiv un timp pentru a te îmbolnăvi – acesta este de obicei un timp în care organismul nostru cere o pauză, un răgaz de la nebunia zilnică. Şi apoi vine un timp în care să te vindeci, să ajungi din nou la echilibrul obişnuit, să renaşti.

Natura ne învaţă că primăvara este anotimpul curăţeniei, al purificării. Plantele au nevoie de soare pentru a renaşte şi a începe creaţia. Pentru a face loc lucrurilor noi să răsară şi să înmugurească, este nevoie să îndepărtăm resturile uscate şi putrezite care doar acoperă şi întunecă pământul. La fel mi se pare că se întâmplă şi cu organismul şi cu sufletul nostru. Pentru a ne putea dezvolta, pentru a putea renaşte, pentru a putea da naştere unor proiecte şi gânduri noi, trebuie mai întâi să facem curăţenie, să ne eliberăm de lucrurile ce ne apasă şi ne îngreunează dezvoltarea.

Cum facem asta? Fiecare trebuie să descopere singur. De multe ori renaştem singuri, pe propriile noastre puteri şi prin capacitarea noastră. În primul rând trebuie să îţi doreşti. Bineînţeles, ne prinde bine un imbold, o persoană care să ne sprijine şi să ne îndemne. Primăvara apare în viaţa fiecărui om, ciclic. Doar trebuie să o primim şi să o acceptăm. Fiind anotimpul creaţiei, renaşterii, trebuie să avem grijă de acest anotimp din viaţa noastră, pentru că în funcţie de „curăţenia de primăvară”, de ce seminţe plantăm în această perioadă, aşa vor urma şi celelalte anotimpuri din viaţa noastră. În funcţie de „primăvara din viaţa noastră” vom culege roadele mai târziu.

La fel ca şi plantele, avem nevoie de mai mulţi factori care conduc la renaştere. Avem nevoie de un motiv care să ne dea putere şi dorinţa de a ieşi din starea de hibernare, de a dori dezvoltare şi creştere. Şi motive sunt multe: dorinţa de dezvoltare personală, de a face mai mult pentru tine şi familia ta, de a încerca să pregăteşti primăvara din viaţa copilului tău, astfel încât să culeagă roade sănătoase în anotimpurile vieţii ce urmează. Pentru că… în final, copilul este rodul primăverii tale şi îţi doreşti să fie cel mai bun rod al tău.

pagina-urbbus-bianca

 

Sfaturi de stil pentru ținuta de ocazie

Sfaturi de stil pentru ținuta de ocazie

Intrăm în perioada în care cele mai multe perechi care urmează să se căsătorească își caută ținutele de nuntă – așa că e un moment bun să deschidem din nou discuția despre stilul formal și detaliile pe care trebuie să le ai în vizor, în alcătuirea ținutei de mire.

1. Totul începe cu costumul

james bondCostumul ales trebuie să fie bine croit, să aibă mărimea potrivită și nu în ultimul rând să fie adecvat pentru specificul estetic al nunții și pentru stilul rochiei miresei tale. Împreună cu pantofii care îl completează, costumul e categoric cel mai important aspect al ținutei tale, așa că dacă ai o limită de buget pentru ocazie, îți sugerăm să investești cel mai mult în acesta, lăsând accesoriile sau cămașa în plan secund.

Bineînțeles, îți vom recomanda oricând să îmbraci un smoching la nunta ta, cu excepția situației în care nunta are loc afară sau într-o locație mai puțin convențională, cum ar fi o plajă. Niciun costum nu e la fel de sofisticat și elegant ca și smochingul – și evident că niciunul nu te diferențiază la fel de bine de restul invitaților.

Dacă totuși alegi varianta costumului, e indicat ca acesta să fie negru, la doi nasturi, sau pentru nunțile outdoor, care încep devreme în timpul zilei, e mult mai dezirabil un costum gri deschis. Atenție la stilul costumului, acesta se poate apropia uneori periculos de mult de zona business, așadar e preferabil să eviți nuanțele închise (în afară de negru, desigur), optând pentru o gamă cromatică „light”.

2. Cămașa – piesa de legătură

urbbus cozaconeTrei pretenții trebuie să ai de la cămașa pentru această ocazie: să fie făcută dintr-un bumbac potrivit sezonului, să fie bine croită și adaptată la accesoriile pe care vrei să le porți.

Primul aspect este destul de limpede: dacă ai nunta în toiul verii, caută o cămașă formală din cel mai subțire poplin pe care îl poți găsi. În caz că mai ai dubii în privința culorii, n-ar trebui, pentru că depinde în primul rând de rochia miresei: cămașă albă lângă o rochie albă, ivory pentru o rochie asemenea, și crem pentru o rochie care mizează pe aceeași nuanță.

Croiul e destul de clar, din nou: cămașa trebuie să urmeze ușor linia corpului, fără să fie prea strâmtă sau prea largă; gulerul cămășii trebuie să îmbrace bine gâtul (să nu intre nici mai mult, nici mai puțin de două degete între guler și gât), iar manșetele trebuie să iasă cu 1-2 cm de sub mâneca sacoului.

Modelul cămășii pe care o alegi depinde de accesoriile pe care vrei să le porți. Dacă vrei papion, ai nevoie de un guler mai deschis (sau de tip rândunică, dacă mergi pe varianta smochingului), iar dacă alegi și butoni, atunci e nevoie ca manșetele să fie de tip franțuzesc.

3. Pantofii ținutei formale

Pentru majoritatea ținutelor alese de mirii de astăzi, pantofii Oxford negri sunt perfecți. De menționat că nu ar trebui să alegi pantofi de lac decât dacă și costumul e ultra elegant, iar orice alte culori sau modele de pantofi sunt dedicate nunților outdoor sau celor mai „relaxate”, din punct de vedere estetic.

4. Accesoriile elegante

De la început ar fi de dorit să scoți din discuție seturile papion – batistă sau cravată – batistă, în aceeași culoare, care nu au nicio justificare în moda masculină contemporană. Începe cu gulerul cămășii – cu ce îl vei completa, cu un papion sau o cravată? Dacă alegi papionul, asigură-te că îl încerci înainte să-l cumperi, pentru că nu puțini bărbați fac greșeala să aleagă un papion prea lat sau prea îngust pentru fizionomia lor.

Astăzi, majoritatea papioanelor pe care le găsești sunt gata înnodate, însă dacă vrei să preiei tipicul ținutei formale clasice, atunci merită să cauți un papion care se leagă manual și să înveți, cu ocazia asta, cum se face nodul papionului.

Cravata este o opțiune nu foarte populară în rândurile mirilor contemporani, tocmai pentru că mediul cel mai bun pentru aceasta e cel business. Totuși, dacă rămâi la această variantă, alege o cravată slim, din mătase neagră – e cea mai elegantă (și în același timp modernă) pe care o poți găsi.

Butonii își fac la rândul lor apariția, în cadrul ținutei de mire. Deși aici se poate ca alegerea lor să îți dea un pic de bătăi de cap, concentrează-te pe integrarea lor în ținuta finală: dacă ai un costum mai elegant și pretențios, poți merge pe o pereche de butoni cu grad crescut de detaliu decorativ, iar atunci când costumul e mai degrabă simplu, așa ar trebui să fie și butonii. Nu riști deloc dacă alegi butoni argintii cu detalii albe sau negre.

În privința curelei, ce te putem sfătui e să renunți la ea cu totul – mai ales că sigur vei găsi pantaloni de costum cu betelia construită anume pentru purtarea lor fără curea. Dacă nu se poate și ai nevoie de curea la costumul de mire, alege una simplă, elegantă, neagră (sau în aceeași nuanță cu pantofii sau chiar cu pantalonii, dacă e să urmezi sfaturile specialiștilor de „modă nouă”).

Să nu uiți de batista din buzunarul sacoului – un detaliu de neevitat atunci când porți costum sau blazer. Batista aleasă trebuie să creeze o legătură fie cu papionul sau cravata, fie (dacă acestea din urmă sunt negre) cu cămașa sau un alt accesoriu al ținutei. Exemple concrete: la papion sau cravată neagră, vei avea nevoie de o batistă în nuanța cămășii – alb, ivory sau crem, la un papion colorat, vei avea nevoie de o batistă uni care preia nuanța primară a papionului, iar la un papion colorat uni, poți alege o batistă cu un imprimeu care conține și nuanța papionului.

Urmărește mai multe sfaturi de stil și inspirație pentru vestimentația masculină pe www.cozacone.ro/lifestyle și pe facebook.com/cozacone!

 

DISCURSURI CU MĂRȚIȘOR

DISCURSURI CU MĂRȚIȘOR

Membrii Clubului Oradea Toastmasters au deosebita onoare și bucurie de a vă invita la concursul local de discursuri internaționale și evaluări – DISCURSURI CU MĂRȚIȘOR!

Vă vom delecta cu discursuri internaționale pregătite, în limba engleză și română, apoi ne vom dovedi eficiența și arta de a oferi feedback în cadrul concursului de evaluări (în limba engleză și română).

Concursul are loc miercuri, 2 martie 2016, de la ora 17.45 la Hotel Ramada. Rugăm publicul să vină cu cel puțin 15 minute mai devreme, pentru a începe la timp și a nu deranja vorbitorii!

Gazdele noastre sunt David Ghiță și Remus Toderici.

Iată cele patru probe de foc:

-Concursul de discursuri internaționale în limba română
-Concursul de discursuri internaționale în limba engleză
-Concursul de evaluări în limba română
-Concursul de evaluări în limba engleză

Concurentul clasat pe locul I din fiecare concurs va merge mai departe la Concursul Ariei H2, care va avea loc tot la Oradea, în 26 martie 2016.

Intrarea este liberă, în limita scaunelor disponibile. Nu uitați aplauzele acasă!

Vă invităm așadar să ne fiți alături miercuri, 2 martie, de la ora 17.45, la Sala Bordeaux din Hotelul Ramada Oradea pentru a participa la o concursul local al clubului Oradea Toastmasters!

Libertate de expresie

Libertate de expresie

Fără îndoială, trăim vremuri de libertate. Suntem liberi să facem, să spunem și să fim responsabili. Unii se simt chiar prea liberi, le-ar plăcea să fie puțin ghidați, constrânși, prea multă libertate îi buimăcește, aproape că îi lasă să rătăcească. Alții știu să exploateze libertatea, poate chiar și a altora, pentru a-și crea un spațiu confortabil. 

Libertatea de expresie este un bun fantastic, însă de foarte mulți este folosit extrem de prost. Cele mai întâlnite invocări ale libertății sunt în momentul în care omul liber creează un scandal sau în momentul în care celălalt cere o explicație pentru afirmația emisă.

Nu știu dacă libertatea are derapaje, în sensul că ea atinge și domenii pe care nu le-am anticipat, poate, însă e evident că derapajele apar din cauza indivizilor care au suficiente lacune în a gestiona mult invocata libertate. Libertatea și exprimarea ei sunt strâns condiționate de cel care uzează de ea, ajungând câteodată în situația ridicolă de a fi hulită, din cauza proastei asocieri cu utilizatorul ei, că beneficiar nu i-am putea spune.

A spune orice, oriunde, oricând și despre oricine nu este libertate, este expresia captivității individului. A nu spune nimic niciodată este expresia clară a nepăsării și poate că asta e cea mai dureroasă stare în care putem ajunge, liberi fiind să nu ne pese, să nu mai spunem nimic..

Încrederea și curajul: ingredientele succesului

Încrederea și curajul: ingredientele succesului

Cu Eliza Hosu. A început să facă accesorii din piele în 2013, într-un mic apartament închiriat. În Londra a lucrat pentru designeri ca Susannah Hunter, Christopher Raeburn și Romina Karamanea. În 2013 a lansat prima linie de accesorii sub denumirea Jolizette.

Care este cea mai frumoasă lecție pe care ați învățat-o de când sunteți în afaceri?

Am învăţat că e foarte important să am încredere în mine şi mai mult curaj. Am învăţat să îmi dau şansa de a face ceea ce îmi place şi de a-mi petrece timpul învăţând această meserie.

Care este visul pe care vreți să îl îndepliniţi?

Dorinţa, de fapt, dorinţele mele cele mai mari sunt să-mi vând produsele în străinătate, online, şi să am cel puţin un magazin în Europa; nu oriunde, ci în Londra.urbbus-j1

Cine v-a dat imboldul de a intra în afaceri și de a munci pentru a avea succes?

Am avut onoarea să cunosc câteva persoane care m-au încurajat şi au investit în mine.

Care este proiectul dumneavoastră de suflet?

Acum un an am organizat la Londra un eveniment de caritate dedicat copiilor din România. Mărturisesc că a fost un succes. Cred că te simţi mai fericit în momentul în care dăruieşti decât atunci când primeşti.

În plus, am făcut totul cu pasiune şi îmi place să încerc lucruri noi.

Care este cel mai scump proiect pe care l-aţi realizat?

Pregătirea unei colecţii înseamnă o investiţie destul de mare, de la materialele pentru accesorii şi manoperă până la şedintele foto.

Care este lucrul de care vă pare rău că nu l-ați realizat până acum?

urbbus-j2Încă visez să am o echipă şi propriul meu atelier, de unde să livrăm peste tot în lume accesoriile făcute de noi.

De cine și de ce trebuie să se ferească o persoană care vrea să înceapă o afacere?

În primul rând trebuie evitat negativismul. Am observat că nu toată lumea îţi vrea binele şi puţini îţi înţeleg viziunea. De aceea, sfatul meu este să se înconjoare de persoane care au o viziune, care îi ofere sprijin şi care îi sunt alături. Recomand, de asemenea, seminariile de iniţiere în afaceri.

Dacă ar fi să o luaţi de la început, ce nu ați face?

Până acum am făcut câte ceva din toate, pentru că ştiu să fac multe lucruri. Însă mi-am dat seama că în acest fel e foarte greu să le duci pe toate la bun sfârşit. Aşa că, dacă ar fi să o iau de la capăt, m-aş concentra pe un singur domeniu.

Ce părere aveți despre felul în care statul român se comportă cu oamenii de afaceri?

Nu îmi place atitudinea statului faţă de micii antreprenori. Avem oameni foarte talentaţi, meseriaşi foarte buni, cărora ar trebui să li se dea o şansă acasă, în România. Mulţi tineri au o viziune şi vor o schimbare. De aceea cred că ar trebui încurajaţi şi sprijiniţi mai mult în ceea ce vor să facă.

Vezi revista în format pdf.

.

Totul despre  ținuta de seară actuală

Totul despre ținuta de seară actuală

Trăim în zilele stilului casual și smart casual, în care denimul e omniprezent, iar bărbații care poartă costum în viața de zi cu zi sunt foarte puțini. Nu e greu de înțeles de ce stilul masculin a „migrat” spre o zonă mai confortabilă, ușor de abordat, iar rafinamentul de inspirație clasică se distinge mai mult într-un cadru social elitist.

Există, totuși, câteva situații în care ești nevoit să adopți, măcar pentru o seară, o ținută sofisticată – ținută în care cel puțin un blazer smart e necesar, dacă nu un costum ca la carte. Și în aceste situații, bărbații care altminteri se descurcă exemplar cu o garderobă smart casual pot întâmpina dificultăți.

Una dintre cele mai comune preconcepții, în ceea ce privește costumul și ținuta elegantă, este că obligația de a purta costum aduce cu sine riscul de a părea desuet sau prea prețios și că fiecare costum obligă la respectarea unor reguli de purtare care te lasă, inevitabil, confuz. Nu e chiar așa.

E drept că o ținută de seară va necesita ceva mai multă meticulozitate și un plan „de atac”, în care fiecare detaliu ar trebui luat în considerare, dar dacă ajungi să porți o ținută de seară stilată, modernă și conformă cu stilul tău, vei simți cu adevărat că ai „cucerit” un teritoriu vestimentar nou, și asta fără să calci pe „credo-ul” propriului stil personal.

1. Ținuta de cocktail

urbbus-cocktailExemple de situații care intră în raza ținutei „de cocktail”: o seară de cocktail-uri cu persoane importante, într-un local cu dichis; o ieșire la operă; o petrecere foarte elegantă, pentru care poți primi și indicațiile cu privire la etichetă.

Simplu și obiectiv – așa ar trebui să-ți gândești ținuta. Poți opta pentru un costum albastru din lână subțire, preferabil mată (fără luciu), o cămașă albă din poplin și o pereche de pantofi Brogue sau loafer. Singurul accesoriu pe care ar fi bine să-l incluzi în ținută e o batistă de buzunar nu prea țipătoare, într-o nuanță care arată armonios lângă cea a costumului.

Nu trebuie să porți cravată decât dacă ocazia e mai mult „corporate” decât „cocktail” și te sfătuim să renunți la curea, alegând de la început pantaloni de mărimea potrivită, care să-ți stea perfect.

 

2. Ținuta de invitat

urbbus-invitatLa nunți, botezuri și alte evenimente din aceeași sferă, eșecurile vestimentare sunt regula, nu excepția – un motiv în plus pentru a arăta stilat, chiar dacă asta presupune poate o mică investiție sau mai multe bătăi de cap cu căutarea unui costum cel puțin decent.

Deși evenimentele de acest gen pot avea tipicul lor, dacă ai pus deoparte un costum albastru (bleumarin) și unul gri (deschis), ești pregătit pentru orice situație. În privința cămășii, poți rămâne la varianta Oxford, albă, însă dacă te simți pregătit pentru o schimbare (și mai ales dacă evenimentul în sine îți permite să fii mai inventiv), încearcă o cămașă închisă la culoare sau, și mai bine, una cu imprimeu grafic.

Pantofii să fie Oxford negri sau maro pentru evenimentele indoor și Brogue, loafer sau pantofi cu cataramă în nuanțe de maro sau gri, pentru evenimentele outdoor și în general pentru cele din timpul verii.

3. Ținuta „black tie”

urbbus-black-tieSă fim sinceri – cele mai multe șanse de a purta o ținută „black tie” le ai atunci când te căsătorești, caz în care mai întâi trebuie să te asiguri că mireasa ta va purta o rochie foarte elegantă, spectaculoasă chiar, pentru a nu risca să pari tu cel care a mers prea departe cu ținuta. Să nu mai spunem că stilul nunții îți va indica dacă e cazul să porți un simplu costum (negru sau albastru) sau să recurgi la varianta smochingului.

Smoching-urile actuale s-au eliberat de detaliile modelelor din trecut: sunt croite slim, au pantaloni simpli, iar reverele satinate ale jachetei pot fi atât de discrete, încât de la distanță nici nu-ți dai seama clar dacă e vorba de smoching sau nu.

Nici accesoriile nu sunt 100% implicite – deși eticheta spune „black tie”, poți vedea tot mai mulți bărbați cu experiență în arta sartorială care poartă smoching fără vreun accesoriu la guler. Însă, dacă ești în postura de mire, probabil vei mai avea de furcă cu capitolul accesoriilor – în această situație, stilul vestimentar alunecă mai tare în direcția clasică.

La polul opus sunt smoching-urile cu prestanță: cu revere sau jachetă din catifea, cele cu jachetă albă, cele cu jachetă din brocart cu model grafic prețios sau cele cu pantaloni și jachetă în culori distincte (burgund și albastru, de exemplu). Evident, acestea sunt pentru cei care vor să își afirme curajul și abilitatea de a purta piese complet „altfel”.

4. Costumul din piese separate

urbbus-piese-separateÎn ultimii ani, tot mai mult s-au afirmat ținutele masculine compuse din pantaloni smart și sacou din materiale și culori diferite – artificiu stilistic care, deși la prima vedere poate complica puțin lucrurile, numărul pieselor care trebuie coordonate crescând, totuși se finalizează cu ținute care nu duc lipsă de șarmul masculin actual.

Și în privința ținutei de seară, costumul din piese separate are mari șanse de reușită. Poți opta pentru pantaloni de culoare închisă (varianta preferată de cei mai mulți, implicând mai puține riscuri – de tipul petelor de mâncare sau băutură pe o pereche de pantaloni albi) și un sacou într-o nuanță „bogată” – aici poți înțelege o nuanță de albastru regal sau roșu grena, dar și un gri albăstrui. Cu un sacou crem la două rânduri de nasturi, urci încă o treaptă spre o imagine de lux discret.

Nu trebuie să uităm de jachetele și sacourile din materiale cu model: carouri sau dungi în diverse combinații cromatice. Și în aceste cazuri, accesoriile prea numeroase pot strica toată socoteala, în special dacă ocaziile în care ai purtat costum se pot număra pe degete. Pantofii ar trebui să rămână formali, cu șiret, sau „loafer” dacă ai în plan un eveniment outdoor.

Croiul – cel mai important

urbbus-croiulNu putem spune cât de important e croiul unui costum, al unui blazer, al unei perechi de pantaloni sau al unei simple cămăși! Totul pornește și se termină cu croiul – care trebuie să îmbrace corpul armonios, urmându-i linia, fără să cadă într-o extremă sau alta. Cu toții putem vizualiza defectele „clasice” ale ținutelor masculine: cămăși largi cât pentru două persoane sau strâmte de stau să plesnească, pantaloni lungi care se adună deasupra pantofului, acoperindu-l în mare parte, sacouri ai căror umeri depășesc umerii reali cu două degete, și lista poate continua.

Nu te da bătut până ce găsești piesele care îți vin bine și găsește-ți un croitor care îți poate rezolva micile detalii de care depinde, chiar dacă nu-ți dai seama, rezultatul ținutei: și anume dacă aceasta va fi exemplară sau mediocră. Detaliile precum lungimea sau lărgimea pantalonului, lărgimea cămășii sau chiar talia unui sacou pot fi ajustate în așa fel încât haina să îți stea „ca turnată”.

Urmărește mai multe sfaturi de stil și inspirație pentru vestimentația masculină pe www.cozacone.ro și pe facebook.com/cozacone!

Articol scris de AnaMaria Cozac..

Am publicat revista nr. 6. O găsești în oraș, în cafenele, restaurante și hoteluri sau o poți avea direct de aici.

Vei vrea să răsfoiești și să citești revista URBBUS pentru că aici găsești povești de viață ale unor oameni de afaceri. Experiența lor poate constitui sursa de motivație pentru tine care vrei să începi un business sau care l-ai început, însă simți că ceva nu este exact așa cum ai visat.

Vezi aici revista Urbbus în format pdf.

Cum renaștem?

Ieșirea din impas este o victorie personală oridecâte ori acesta cucerește spațiul de acțiune. Fără să vrem, fără să anticipăm, eșecul ne pândește și câștigă bătălia. Câteodată nici nu este o bătălie, ci noi suntem pur și simplu prizonierii destinului. Odată ajunși acolo jos, unii se plâng, alții plâng și alții încetează să mai plângă, își șterg lacrimile și caută soluții. Realitatea este că soluțiile nu sunt la îndemână, nu sunt ușoare și concluzia inevitabilă este: e greu!

Însă, sfârșitul nu e aici, vorba cântecului. Suntem făcuți să cădem și să ne ridicăm. Cine nu a căzut niciodată, a ales drumul greșit. Cine a căzut de prea multe ori are în sine puterea de a se ridica și trebuie căutat. Mai devreme sau mai târziu vom experimenta eșecul și căderea. Una dintre soluții ar fi să blamăm pe cineva, eventual destinul și să găsim vinovați, altă soluție ar fi să mergem mai departe de-atât și să găsim resorturile de a ne ridica. Oamenii care au căzut ne pot învăța cum se face ridicarea, cum e să eșuezi și apoi să reușești. Izolarea și autosuficiența ne condamnă la a rămâne în autocompătimirea noastră și a nu beneficia de experiența unei căi bătătorite. Experimentăm încă odată ceea ce era dovedit demult, poate pentru propria noastră plăcere.

În jurul nostru există oameni care au învățat lecții prețioase din eșecul lor, trebuie doar să îi căutăm și să avem disponibilitatea să îi ascultăm. Vom fi scutiți de prăbușire. Sfatul lor ne poate ajuta să mergem mai departe. Vorbim de comunitate și echipă, însă individualismul și egoismul sunt deviza noastră reală. Fiecare pe cont propriu, nu mă interesează și sloganurile pot continua. Ajungem însă în momentul în care calculăm, ne imaginăm unde puteam fi și unde suntem. Poate nu vom ajunge mai departe, dar alții pot fi mai în față decât noi.

Renaștem atunci când vrem și murim oridecâte ori ne dorim asta. O societate de muribunzi e tristă, acră, acerbă și zgomotoasă. Nu se mai distinge nimic și din păcate nu se întrevede speranța, e dominată de pesimism. Renașterea însă invie nădejdea.