Sfaturi de stil pentru ținuta de ocazie

Intrăm în perioada în care cele mai multe perechi care urmează să se căsătorească își caută ținutele de nuntă – așa că e un moment bun să deschidem din nou discuția despre stilul formal și detaliile pe care trebuie să le ai în vizor, în alcătuirea ținutei de mire.

1. Totul începe cu costumul

james bondCostumul ales trebuie să fie bine croit, să aibă mărimea potrivită și nu în ultimul rând să fie adecvat pentru specificul estetic al nunții și pentru stilul rochiei miresei tale. Împreună cu pantofii care îl completează, costumul e categoric cel mai important aspect al ținutei tale, așa că dacă ai o limită de buget pentru ocazie, îți sugerăm să investești cel mai mult în acesta, lăsând accesoriile sau cămașa în plan secund.

Bineînțeles, îți vom recomanda oricând să îmbraci un smoching la nunta ta, cu excepția situației în care nunta are loc afară sau într-o locație mai puțin convențională, cum ar fi o plajă. Niciun costum nu e la fel de sofisticat și elegant ca și smochingul – și evident că niciunul nu te diferențiază la fel de bine de restul invitaților.

Dacă totuși alegi varianta costumului, e indicat ca acesta să fie negru, la doi nasturi, sau pentru nunțile outdoor, care încep devreme în timpul zilei, e mult mai dezirabil un costum gri deschis. Atenție la stilul costumului, acesta se poate apropia uneori periculos de mult de zona business, așadar e preferabil să eviți nuanțele închise (în afară de negru, desigur), optând pentru o gamă cromatică „light”.

2. Cămașa – piesa de legătură

urbbus cozaconeTrei pretenții trebuie să ai de la cămașa pentru această ocazie: să fie făcută dintr-un bumbac potrivit sezonului, să fie bine croită și adaptată la accesoriile pe care vrei să le porți.

Primul aspect este destul de limpede: dacă ai nunta în toiul verii, caută o cămașă formală din cel mai subțire poplin pe care îl poți găsi. În caz că mai ai dubii în privința culorii, n-ar trebui, pentru că depinde în primul rând de rochia miresei: cămașă albă lângă o rochie albă, ivory pentru o rochie asemenea, și crem pentru o rochie care mizează pe aceeași nuanță.

Croiul e destul de clar, din nou: cămașa trebuie să urmeze ușor linia corpului, fără să fie prea strâmtă sau prea largă; gulerul cămășii trebuie să îmbrace bine gâtul (să nu intre nici mai mult, nici mai puțin de două degete între guler și gât), iar manșetele trebuie să iasă cu 1-2 cm de sub mâneca sacoului.

Modelul cămășii pe care o alegi depinde de accesoriile pe care vrei să le porți. Dacă vrei papion, ai nevoie de un guler mai deschis (sau de tip rândunică, dacă mergi pe varianta smochingului), iar dacă alegi și butoni, atunci e nevoie ca manșetele să fie de tip franțuzesc.

3. Pantofii ținutei formale

Pentru majoritatea ținutelor alese de mirii de astăzi, pantofii Oxford negri sunt perfecți. De menționat că nu ar trebui să alegi pantofi de lac decât dacă și costumul e ultra elegant, iar orice alte culori sau modele de pantofi sunt dedicate nunților outdoor sau celor mai „relaxate”, din punct de vedere estetic.

4. Accesoriile elegante

De la început ar fi de dorit să scoți din discuție seturile papion – batistă sau cravată – batistă, în aceeași culoare, care nu au nicio justificare în moda masculină contemporană. Începe cu gulerul cămășii – cu ce îl vei completa, cu un papion sau o cravată? Dacă alegi papionul, asigură-te că îl încerci înainte să-l cumperi, pentru că nu puțini bărbați fac greșeala să aleagă un papion prea lat sau prea îngust pentru fizionomia lor.

Astăzi, majoritatea papioanelor pe care le găsești sunt gata înnodate, însă dacă vrei să preiei tipicul ținutei formale clasice, atunci merită să cauți un papion care se leagă manual și să înveți, cu ocazia asta, cum se face nodul papionului.

Cravata este o opțiune nu foarte populară în rândurile mirilor contemporani, tocmai pentru că mediul cel mai bun pentru aceasta e cel business. Totuși, dacă rămâi la această variantă, alege o cravată slim, din mătase neagră – e cea mai elegantă (și în același timp modernă) pe care o poți găsi.

Butonii își fac la rândul lor apariția, în cadrul ținutei de mire. Deși aici se poate ca alegerea lor să îți dea un pic de bătăi de cap, concentrează-te pe integrarea lor în ținuta finală: dacă ai un costum mai elegant și pretențios, poți merge pe o pereche de butoni cu grad crescut de detaliu decorativ, iar atunci când costumul e mai degrabă simplu, așa ar trebui să fie și butonii. Nu riști deloc dacă alegi butoni argintii cu detalii albe sau negre.

În privința curelei, ce te putem sfătui e să renunți la ea cu totul – mai ales că sigur vei găsi pantaloni de costum cu betelia construită anume pentru purtarea lor fără curea. Dacă nu se poate și ai nevoie de curea la costumul de mire, alege una simplă, elegantă, neagră (sau în aceeași nuanță cu pantofii sau chiar cu pantalonii, dacă e să urmezi sfaturile specialiștilor de „modă nouă”).

Să nu uiți de batista din buzunarul sacoului – un detaliu de neevitat atunci când porți costum sau blazer. Batista aleasă trebuie să creeze o legătură fie cu papionul sau cravata, fie (dacă acestea din urmă sunt negre) cu cămașa sau un alt accesoriu al ținutei. Exemple concrete: la papion sau cravată neagră, vei avea nevoie de o batistă în nuanța cămășii – alb, ivory sau crem, la un papion colorat, vei avea nevoie de o batistă uni care preia nuanța primară a papionului, iar la un papion colorat uni, poți alege o batistă cu un imprimeu care conține și nuanța papionului.

Urmărește mai multe sfaturi de stil și inspirație pentru vestimentația masculină pe www.cozacone.ro/lifestyle și pe facebook.com/cozacone!

 

Leave a Reply