Taxarea urgentă a produselor cu zahăr!

Un studiu recent arată ca peste 20% din români au probleme cu obezitatea, majoritari la acest capitol fiind bărbații, iar la obezitate infantilă România ocupă locul 2 în Europa. 11 % din populație suferă de diabet, toate aceste cifre fiind în creștere.

Medicii atrag atenția la cauzele majore, una din cele mai importante fiind consumul de sucuri bogate în zahar.

Asociația Colegiul Pacienților vine cu o soluție pentru reducerea cazurilor de obezitate și diabet și cere Guvernului taxarea urgentă a produselor cu conținut mare de zahăr!

O taxă pe zahăr a fost implementată pentru prima dată în Norvegia în anul 1922, iar mai apoi în Danemarca în anii 1930, dar abolită în 2013 pentru motivul creării de noi locuri de muncă.

Alte țări ca și: Iralanda, Marea Britanie, Franța, Mexic, Africa de Sud, Ungaria și câteva state din SUA au implementat această taxă, fiecare având rezultate diferite.

Jurnalul “PLoS Medicine” a publicat un studiu în care sugerează că o taxa de 10% pe sucurile cu zahăr adăugat poate preveni 189 000 cazuri noi de diabet tip 2, 20 400 atacuri de cord și 18 900 morti, între adulți cu vârsta cuprinsă între 35 și 94 de ani, asta pe perioada a 10 ani de zile. Deasemenea doar din reducerea cazurilor de diabet ar fi “salvați” 983 milioane de dolari.

Companiile care produc aceste produse critică soluția găsită, pe motiv că în urma ei, multe locuri de muncă se vor pierde, iar dovezile ca ar da rezultatele dorite sunt limitate.

Ca urmare a implementării acestei legi, prea puțini producători au redus adaosul zaharului, în schimb prețurile produselor au crescut considerabil.

Norvegia este una din țările în care această taxă a fost aplicată doar ca să adauge sume considerabile la bugetul statului, iar Ungaria, dimpotrivă, are unele din cele mai bune rezultate, cumpărarea de băuturi carbogazoase fiind redusă cu 20%.

Colegiul Pacientilor consideră că prin această initiativă poate fi adus un venit în plus Ministerului Sănătății: “Credem că o astfel de abordare poate aduce un plus semnificativ de resurse la bugetul Ministerului Sănătății în beneficiul pacienților, respectiv o reducere a consumului acestor produse nesănatoase, responsabile de apariția unor boli.

Implicarea noastră ca parte civilă poate aduce beneficii privind finantarea sistemului de sanătate din România, precum și stoparea accesului la alimente și băuturi cu adaos ridicat de zahăr”.

Leave a Reply