Totul despre ținuta de seară actuală

Trăim în zilele stilului casual și smart casual, în care denimul e omniprezent, iar bărbații care poartă costum în viața de zi cu zi sunt foarte puțini. Nu e greu de înțeles de ce stilul masculin a „migrat” spre o zonă mai confortabilă, ușor de abordat, iar rafinamentul de inspirație clasică se distinge mai mult într-un cadru social elitist.

Există, totuși, câteva situații în care ești nevoit să adopți, măcar pentru o seară, o ținută sofisticată – ținută în care cel puțin un blazer smart e necesar, dacă nu un costum ca la carte. Și în aceste situații, bărbații care altminteri se descurcă exemplar cu o garderobă smart casual pot întâmpina dificultăți.

Una dintre cele mai comune preconcepții, în ceea ce privește costumul și ținuta elegantă, este că obligația de a purta costum aduce cu sine riscul de a părea desuet sau prea prețios și că fiecare costum obligă la respectarea unor reguli de purtare care te lasă, inevitabil, confuz. Nu e chiar așa.

E drept că o ținută de seară va necesita ceva mai multă meticulozitate și un plan „de atac”, în care fiecare detaliu ar trebui luat în considerare, dar dacă ajungi să porți o ținută de seară stilată, modernă și conformă cu stilul tău, vei simți cu adevărat că ai „cucerit” un teritoriu vestimentar nou, și asta fără să calci pe „credo-ul” propriului stil personal.

1. Ținuta de cocktail

urbbus-cocktailExemple de situații care intră în raza ținutei „de cocktail”: o seară de cocktail-uri cu persoane importante, într-un local cu dichis; o ieșire la operă; o petrecere foarte elegantă, pentru care poți primi și indicațiile cu privire la etichetă.

Simplu și obiectiv – așa ar trebui să-ți gândești ținuta. Poți opta pentru un costum albastru din lână subțire, preferabil mată (fără luciu), o cămașă albă din poplin și o pereche de pantofi Brogue sau loafer. Singurul accesoriu pe care ar fi bine să-l incluzi în ținută e o batistă de buzunar nu prea țipătoare, într-o nuanță care arată armonios lângă cea a costumului.

Nu trebuie să porți cravată decât dacă ocazia e mai mult „corporate” decât „cocktail” și te sfătuim să renunți la curea, alegând de la început pantaloni de mărimea potrivită, care să-ți stea perfect.

 

2. Ținuta de invitat

urbbus-invitatLa nunți, botezuri și alte evenimente din aceeași sferă, eșecurile vestimentare sunt regula, nu excepția – un motiv în plus pentru a arăta stilat, chiar dacă asta presupune poate o mică investiție sau mai multe bătăi de cap cu căutarea unui costum cel puțin decent.

Deși evenimentele de acest gen pot avea tipicul lor, dacă ai pus deoparte un costum albastru (bleumarin) și unul gri (deschis), ești pregătit pentru orice situație. În privința cămășii, poți rămâne la varianta Oxford, albă, însă dacă te simți pregătit pentru o schimbare (și mai ales dacă evenimentul în sine îți permite să fii mai inventiv), încearcă o cămașă închisă la culoare sau, și mai bine, una cu imprimeu grafic.

Pantofii să fie Oxford negri sau maro pentru evenimentele indoor și Brogue, loafer sau pantofi cu cataramă în nuanțe de maro sau gri, pentru evenimentele outdoor și în general pentru cele din timpul verii.

3. Ținuta „black tie”

urbbus-black-tieSă fim sinceri – cele mai multe șanse de a purta o ținută „black tie” le ai atunci când te căsătorești, caz în care mai întâi trebuie să te asiguri că mireasa ta va purta o rochie foarte elegantă, spectaculoasă chiar, pentru a nu risca să pari tu cel care a mers prea departe cu ținuta. Să nu mai spunem că stilul nunții îți va indica dacă e cazul să porți un simplu costum (negru sau albastru) sau să recurgi la varianta smochingului.

Smoching-urile actuale s-au eliberat de detaliile modelelor din trecut: sunt croite slim, au pantaloni simpli, iar reverele satinate ale jachetei pot fi atât de discrete, încât de la distanță nici nu-ți dai seama clar dacă e vorba de smoching sau nu.

Nici accesoriile nu sunt 100% implicite – deși eticheta spune „black tie”, poți vedea tot mai mulți bărbați cu experiență în arta sartorială care poartă smoching fără vreun accesoriu la guler. Însă, dacă ești în postura de mire, probabil vei mai avea de furcă cu capitolul accesoriilor – în această situație, stilul vestimentar alunecă mai tare în direcția clasică.

La polul opus sunt smoching-urile cu prestanță: cu revere sau jachetă din catifea, cele cu jachetă albă, cele cu jachetă din brocart cu model grafic prețios sau cele cu pantaloni și jachetă în culori distincte (burgund și albastru, de exemplu). Evident, acestea sunt pentru cei care vor să își afirme curajul și abilitatea de a purta piese complet „altfel”.

4. Costumul din piese separate

urbbus-piese-separateÎn ultimii ani, tot mai mult s-au afirmat ținutele masculine compuse din pantaloni smart și sacou din materiale și culori diferite – artificiu stilistic care, deși la prima vedere poate complica puțin lucrurile, numărul pieselor care trebuie coordonate crescând, totuși se finalizează cu ținute care nu duc lipsă de șarmul masculin actual.

Și în privința ținutei de seară, costumul din piese separate are mari șanse de reușită. Poți opta pentru pantaloni de culoare închisă (varianta preferată de cei mai mulți, implicând mai puține riscuri – de tipul petelor de mâncare sau băutură pe o pereche de pantaloni albi) și un sacou într-o nuanță „bogată” – aici poți înțelege o nuanță de albastru regal sau roșu grena, dar și un gri albăstrui. Cu un sacou crem la două rânduri de nasturi, urci încă o treaptă spre o imagine de lux discret.

Nu trebuie să uităm de jachetele și sacourile din materiale cu model: carouri sau dungi în diverse combinații cromatice. Și în aceste cazuri, accesoriile prea numeroase pot strica toată socoteala, în special dacă ocaziile în care ai purtat costum se pot număra pe degete. Pantofii ar trebui să rămână formali, cu șiret, sau „loafer” dacă ai în plan un eveniment outdoor.

Croiul – cel mai important

urbbus-croiulNu putem spune cât de important e croiul unui costum, al unui blazer, al unei perechi de pantaloni sau al unei simple cămăși! Totul pornește și se termină cu croiul – care trebuie să îmbrace corpul armonios, urmându-i linia, fără să cadă într-o extremă sau alta. Cu toții putem vizualiza defectele „clasice” ale ținutelor masculine: cămăși largi cât pentru două persoane sau strâmte de stau să plesnească, pantaloni lungi care se adună deasupra pantofului, acoperindu-l în mare parte, sacouri ai căror umeri depășesc umerii reali cu două degete, și lista poate continua.

Nu te da bătut până ce găsești piesele care îți vin bine și găsește-ți un croitor care îți poate rezolva micile detalii de care depinde, chiar dacă nu-ți dai seama, rezultatul ținutei: și anume dacă aceasta va fi exemplară sau mediocră. Detaliile precum lungimea sau lărgimea pantalonului, lărgimea cămășii sau chiar talia unui sacou pot fi ajustate în așa fel încât haina să îți stea „ca turnată”.

Urmărește mai multe sfaturi de stil și inspirație pentru vestimentația masculină pe www.cozacone.ro și pe facebook.com/cozacone!

Articol scris de AnaMaria Cozac..

Leave a Reply